Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Αθήνα, πόλη αντιφασιστική


Ο Πέτρος Κωνσταντίνου γράφει για το αντιφασιστικό κίνημα μετά την επιτυχία της 19 Γενάρη


Αθήνα 19 Γενάρη.


Στις 19 Γενάρη, στην κινητοποίηση «Αθήνα, πόλη αντιφασιστική» χιλιάδες πλημμύρισαν τους δρόμους, στο μεγαλύτερο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που έγινε ποτέ, σύμφωνα με την Γ.Δάμα αρθρογράφο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Την ίδια μέρα σε πάνω από τριάντα χώρες έγιναν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης έξω από ελληνικές πρεσβείες.

Η κινητοποίηση αυτή ήταν η επίδειξη δύναμης του νέου αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος που άρχισε να ξεδιπλώνεται με σειρά πρωτοβουλιών αμέσως μετά το σοκ της εισόδου των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος μπήκαν μπροστά από την αρχή στην ανάγκη να υπάρξει πανελλαδική και συντονισμένη απάντηση στις προκλήσεις των νεοναζί.

Ποια ήταν η βάση της αντιφασιστικής συσπείρωσης; Στηρίχτηκε στις δυναμικές μάχες στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά κατά των πογκρόμ από τη Νίκαια και το Πέραμα μέχρι τη Κυψέλη, τη Μεταμόρφωση, το Περιστέρι, το Αιγάλεω. Στηρίχτηκε στις κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις όταν η Χρυσή Αυγή έβγαλε τα Τάγματα εφόδου στα πανηγύρια σπάζοντας πάγκους των μεταναστών. Στηρίχτηκε ακόμη στη δράση των εκπαιδευτικών που μετέτρεψαν τις παρελάσεις της 28ης Οκτώβρη σε διαδηλώσεις κατά του φασισμού και του Μνημονίου. Είχε προηγηθεί η θυελλώδης κινητοποίηση χιλιάδων μεταναστών στις 24 Αυγούστου που έδειξε ότι κυριαρχεί η οργή και όχι ο φόβος στους μετανάστες που βρέθηκαν στο στόχαστρο στης πιο ανελέητης ρατσιστικής επιχείρησης σκούπα, αυτήν που ο Δένδιας ξεκίνησε συμβολικά την 4η Αυγούστου και την ονόμασε Ξένιο Δία. Στηρίχτηκε επίσης στις μαζικές αντισυγκεντρώσεις από τη Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη ενάντια στο άνοιγμα Γραφείων της Χρυσής Αυγής. Η απομόνωση τους στους δρόμους ήταν αποτέλεσμα της μαζικής αντιφασιστικής δράσης που έκοψε τα περιθώρια να παριστάνουν το «νόμιμο πολιτικό κόμμα των Ελλήνων εθνικιστών» που βγαίνει στις γειτονιές τάχα για αλληλεγγύη στους «Έλληνες κατοίκους».

Για τις 19 Γενάρη, το φάσμα που κινήθηκε ήταν πλατύ και πλειοψηφικό. Από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και άλλους οκτώ Δήμους, στις κοινότητες των μεταναστών αλλά και στις εκατοντάδες καλλιτέχνες και διανοουμένους που πρόσθεσαν «την κραυγή τους» στο γεγονός για πρώτη φορά. Η ίδια η μέρα συνδύαζε την οργή για την δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη στα Πετράλωνα με την προσευχή στη Πλατεία Δημαρχείου μπροστά στο φέρετρο του, την ζωντάνια δεκάδων παιδιών που βρέθηκαν στο θέατρο Εμπρός, στην παράσταση «Μια Γιορτή στου Νουριάν», την ορμή και τη χαρά χιλιάδων αντιφασιστών από όλη την Ελλάδα που ένοιωσαν την δύναμη της ενότητας και του πολύχρωμου δυναμικού εργαζόμενων, φοιτητών, μαθητών. Ένα ολόκληρο ποτάμι διαδηλωτών ανηφόριζε την Σταδίου από την Ομόνοια πίσω από το τεράστιο πανό «Αθήνα, πόλη αντιφασιστική» ενώ για ώρες παρακολουθούσε τα μουσικά συγκροτήματα στο Σύνταγμα.

Αναδείχτηκε η δυναμική που μπορεί να τσακίσει τη φασιστική απειλή και να αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει πίσω την ρατσιστική ατζέντα που τροφοδοτεί την άνοδο τους. Η οργανωμένη παρουσία της ΚΕΕΡΦΑ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να έρθει στο προσκήνιο η δύναμη του κινήματος αφού ανέδειξε σε όλη την αριστερά και τα κινήματα ότι υπάρχει ο δρόμος της μαζικής δράσης. Αυτή η επιτυχία στηρίχτηκε σε πολιτικές επιλογές, μακριά από την υποτίμηση της φασιστικής απειλής. Αυτά τα προχωρήματα διευκόλυναν τους νέους ακτιβιστές και ακτιβίστριες να μπουν μπροστά ξεπερνώντας την αδράνεια των ηγεσιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αριστεράς.

Τώρα τα καθήκοντα είναι ακόμη μεγαλύτερα και αποφασιστικής σημασίας αν θέλουμε να ανατρέψουμε τη ρατσιστική ατζέντα του Σαμαρά και να αρχίσουμε να αποδυναμώνουμε τους νεοναζί. Δεν είναι εύκολος δρόμος αλλά το ξεκίνημα της 19ης Γενάρη μάς δίνει τη βάση για να προχωρήσουμε. Όπως εξηγεί ο Θανάσης Καμπαγιάννης στο προηγούμενο άρθρο, η μάχη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ιθαγένεια είναι κεντρική και τα βήματα έχουν αρχίσει να οργανώνονται για μέρα δράσης στα σχολεία στις 21 Μάρτη και διαδηλώσεις στις 30 Μάρτη πανελλαδικά.

Stop στις δολοφονίες μεταναστών
Η ανατροπή της ατζέντας του ρατσισμού περνάει μέσα από την καμπάνια κατά των δολοφονικών επιθέσεων της Χρυσής Αυγής. Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί επίμονα να αναδείξει ότι εκφράζει την οργή για το Μνημόνιο και δεν αποτελεί συμμορία νεοναζιστών κα ρατσιστών. Χρειάζεται να δώσουμε τη μάχη ώστε να μην μπορούν να καλύπτονται πίσω από την προστασία της ΕΛΑΣ οι ρατσιστικές συμμορίες που επιχειρούν να σπείρουν το τρόμο στις γειτονιές. Αυτές οι επιθέσεις έχουν κεντρική καθοδήγηση από τον ίδιο το Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη και είναι κάτι που πρέπει να ξεσκεπαστεί συστηματικά.

Στις 17 Γενάρη ένας εργαζόμενος Πακιστανός μετανάστης, ο Σαχζάτ Λουκμάν έχασε τη ζωή του στα Πετράλωνα. Οι δολοφόνοι πιάστηκαν με το ματωμένο μαχαίρι στα χέρια μετά από καταγγελία αυτοπτών μαρτύρων. Στην έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του ενός, βρέθηκαν όπλα και δέσμες από προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής. Η Αστυνομία έτρεξε αμέσως να συγκαλύψει το ρατσιστικό έγκλημα αποδίδοντας το σε μη ρατσιστικά κίνητρα. Και βέβαια οι φωτογραφίες των δολοφόνων δεν κρίθηκε απαραίτητο να δημοσιοποιηθούν.

Λίγες μέρες μετά ο Μαμπακάρ Ντιάε, έπεφτε νεκρός στις γραμμές του ΗΣΑΠ στο Θησείο μετά από δολοφονική καταδίωξη της Δημοτικής Αστυνομίας που πραγματοποιούσε επιχείρηση διωγμού των μικροπωλητών. Η ύπαρξη θύλακα της Χρυσής Αυγής έχει καταγγελθεί και από το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση Αττικής. Έχει μάλιστα την κωδική ονομασία ομάδα Κ και δημιουργήθηκε από «εθελοντές» υπαλλήλους για την καταδίωξη των μεταναστών μικροπωλητών. Σε προηγούμενες καταδιώξεις είχαν οπλιστεί με κράνη και ρόπαλα ενώ έξω από την ΑΣΟΕΕ έριχναν πέτρες μαζί με νεοναζί κατά φοιτητών και μεταναστών.

Οι ρατσιστικές επιθέσεις με εμπλεκόμενους τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής είναι αμέτρητες. Ωστόσο ο ξεσηκωμός και η άνοδος του νέου αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος έχει δυναμώσει την πίεση ενάντια στην αστυνομική κάλυψη αυτών των εγκλημάτων με αποτέλεσμα κάποιες συλλήψεις νεοναζί.

Στη Κρήτη, στο Λασήθι, ο ίδιος χρυσαυγίτης εκπαιδευτικός για τον οποίο ανασύρθηκε η υπόθεση της καταγγελίας σε βάρος του για βιασμό μαθήτριας, συνελήφθη για επίθεση σε βάρος μεταναστών σε οικισμό όπου διέμεναν αγρεργάτες. Αφέθηκε ελεύθερος ενώ οι Πακιστανοί μετανάστες κρατούνται ως παράνομοι μετανάστες. Σύλληψη χρυσαυγιτών έγινε και στην Κόρινθο μετά από έρευνα σε αυτοκίνητο όπου βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά. Πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη των ομάδων κρούσης της Χρυσής Αυγής με επιθέσεις στη περιοχή. Το περασμένο καλοκαίρι είχαν επιτεθεί στον παλιό σταθμό του ΟΣΕ. Πρόσφατα επιτέθηκαν σε οπαδούς της ΑΕΚ που μάζευαν τρόφιμα για αλληλεγγύη, και με όπλα σε σπίτια Πακιστανών.
Συλλήψεις έγιναν επίσης για την επίθεση φασιστών στο κουρείο στην Μεταμόρφωση Αττικής όπου μαχαίρωσαν έναν ταξιτζή.

Το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να κρατήσουμε σταθερά ανοιχτή την καταγγελία των δολοφόνων νεοναζί. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε από τη μια να απελευθερώνονται οι συλληφθέντες δολοφόνοι φασίστες και να μην φτάνουν οι υποθέσεις τους στα δικαστήρια ενώ οι μετανάστες να στέλνονται στη φυλακή ως παράνομοι! Οι μετανάστες θύματα ρατσιστικών επιθέσεων πρέπει να αποκτάνε άμεσα άδεια παραμονής για λόγους δημοσίου συμφέροντος όπως απέκτησε ο Αιγύπτιος μετανάστης (που βρέθηκε αλυσοδεμένος στην Σαλαμίνα) μετά από συνέντευξη τύπου-παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ. Αντίθετα, μαζί με τους μαχαιροβγάλτες φασίστες πρέπει να πάνε στα δικαστήρια και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής με την άρση της ασυλίας τους ώστε να καταδικαστούν για την υπόθαλψη αυτών των εγκλημάτων μίσους και τον εξοπλισμό των Ταγμάτων εφόδου.

Οι κινήσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων, τα συνδικάτα και οι καλλιτέχνες έχουν να παίξουν κεντρικό ρόλο στη πρωτοβουλία που έχει πάρει η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με την Πακιστανική Κοινότητα και την Κοινότητα Σενεγάλης.

Ούτε στις γειτονιές, ούτε στα σχολεία
Η μάχη για να διώξουμε τους φασίστες πρέπει να στηριχτεί στα δυνατά κομμάτια του εργατικού κινήματος που θα αποκρούσουν τις προσπάθειες διάσπασης της εργατικής τάξης και στοχοποίησης των μεταναστών για την κρίση. Στα ίδια τα σχολεία, οι φασίστες προσπαθούν να χτυπήσουν αριστερούς εκπαιδευτικούς ακόμη και με στημένες καταγγελίες και ΕΔΕ για να αποχτήσουν προσβάσεις σε μαθητές ώστε να τους στρατολογούν σε ομάδες κρούσης κατά των μεταναστών. Είναι ο χώρος με πολλά παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς και η στέρηση της ιθαγένεια θα ενισχύσει αυτή την προσπάθεια των φασιστών. Γι’αυτό, είναι το μέτωπο όπου οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών χρειάζεται να ιεραρχήσουν πολύ ψηλά. Την ίδια ώρα καμία ανοχή απέναντι στους φασίστες και τις επιθέσεις τους. Τα παραδείγματα είναι πολλά όπου η αντίσταση ξεδιπλώνεται απέναντι τους.

Την ίδια μάχη θα χρειαστεί να οργανώσουμε στα νοσοκομεία όπου οι φασίστες μετατρέπονται σε συμπληρωματική δύναμη γα την επιβολή των περικοπών προπαγανδίζοντας το πέταγμα στο δρόμο των μεταναστών. Έχουν κάνει κεντρική την καμπάνια για να διώξουν τις αποκλειστικές μετανάστριες νοσοκόμες και γι’αυτό επιχειρούν τη νομιμοποίηση τους ως συνομιλητών των διοικήσεων των νοσοκομείων για να πάρουν στοιχεία και να επιβάλουν ελέγχους. Η παρέμβαση των σωματείων χρειάζεται να είναι αποφασιστική όπως είναι και για τις απόπειρες των φασιστών να φτιάξουν «Τράπεζες ελληνικού αίματος για έλληνες». Να γράψουν άμεσα όλες τις αποκλειστικές στη δύναμη των συνδικάτων. Να διώξουν τους φασίστες, να βάλουν χέρι στις διοικήσεις που συνεργάζονται όπως έγινε στην Τρίπολη όπου η διοικήτρια έχασε τη θέση της όταν συνεργάστηκε με τη Χρυσή Αυγή και τα σωματεία αντιστάθηκαν.

Θέλουμε να βάλουμε το ζήτημα ότι δεν μπορούν να αλωνίζουν στα μέσα ενημέρωσης και να προβάλλονται οι φασίστες με πρόσχημα τάχα την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Τα ΜΜΕ έπαιξαν ρόλο στην προβολή των φασιστών σαν αντισυστημική δύναμη προβάλλοντας τα ψέματα κατά των μεταναστών αλλά και παραμύθια του στυλ «η γιαγιά του Αγίου Παντελεήμονα και ο καλός χρυσαυγίτης που την πάει στο ΑΤΜ». Αυτή η φωτογραφία όπου υποψήφιος χρυσαυγίτης φωτογραφίζεται με τη μάνα του και γίνεται είδηση για λαϊκή κατανάλωση είναι η καλύτερη απόδειξη ότι χρειάζεται ανοιχτό μέτωπο μέσα στα ΜΜΕ κατά των φασιστών. Έφτασαν να στοχοποιούν συνδικαλιστές όπως το Μωϋσή Λίτση με χυδαιότητες αντισημιτικές που θυμίζουν το κυνήγι μαγισσών του Χίτλερ: «Εβραίος Ταμίας της ΕΣΗΕΑ». Η άρνηση βήματος για τους ναζί στα ΜΜΕ και στους κοινωνικούς χώρους, η άρνηση της αριστεράς να βγαίνει μαζί τους στα κανάλια, στα πανελ και στις εκδηλώσεις είναι όρος για να μην επιτρέψουμε να νομιμοποιούνται ως άλλο ένα νόμιμο κόμμα οι αρνητές της ύπαρξης κάθε δημοκρατικού θεσμού, οι υποστηριχτές της εξόντωσης των διαφορετικών ανθρώπων, των μεταναστών, των ομοφυλόφιλων, των Ρομά, των αγωνιστών των κινημάτων. Άλλωστε, οι εξοντωμένοι στα Άουσβιτς δεν έχασαν τη ζωή τους γιατί δεν έκαναν διάλογο με τους ναζί η γιατί δεν είχαν ισχυρά επιχειρήματα αλλά γιατί κατέληξαν σε εργοστάσιο θανάτου ως τόπο που τους προόρισαν οι ναζί θεωρώντας τους υπάνθρωπους, κατώτερους της Άριας Φυλής. Δεν είναι δημοκρατία το να επιτρέψεις να τη χρησιμοποιούν οι ομογάλακτοι του Χίτλερ, αυτοί που βάζουν σαν στόχο να επαναλάβουν τα ίδια εγκλήματα στον 21ο αιώνα.

Να βάλουμε τέλος στις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα
Ένα κύμα συλλήψεων διοικητών Αστυνομικών Τμημάτων και άλλων αστυνομικών έγινε μετά από καταγγελίες μεταναστών για κλοπές και εκβιασμούς καταστηματαρχών. Αυτού του είδους η εγκληματικότητα των αστυνομικών οργάνων είναι γενικευμένη. Οι ίδιες οι ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα με την ασύδοτη και χωρίς όρια αστυνομική βαρβαρότητα έχουν μεταφέρει το ρατσισμό από την κτηνωδία της φυσικής βίας κατά μεταναστών στην αρπαγή χρημάτων και στους εκβιασμούς καταστηματαρχών.

Οι ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα από τον Αύγουστο ήταν το χαρτί που έπαιξε ο Σαμαράς για να επιχειρήσει να στρέψει την οργή μακριά από τις ευθύνες της κυβέρνησης του που σπέρνει τη φτώχεια με τις περικοπές και τα κλεισίματα. Οι μετανάστες είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για την αποτυχία του συστήματος τους.

Τα ίδια τα στοιχεία της Αστυνομίας είναι κραυγαλέα απόδειξη των ρατσιστικών ψεμάτων που μιλάνε για «εισβολή εκατομμυρίων παρανόμων». Μέχρι τις 4 Μάρτη 2013 η ΕΛΑΣ προσήγαγε 83.918 ενώ συνέλαβε 4.849 για παράνομη είσοδο στη χώρα. Πρόκειται για ποσοστό που φτάνει μόλις το 5,7%, κάτι που υπογραμμίζει ότι οι ίδιες οι επιχειρήσεις σκούπα λειτουργούν με ανοιχτά ρατσιστικά κριτήρια εντοπίζοντας μετανάστες στο δρόμο με βάση το χρώμα ενώ η συντριπτική πλειοψηφία που φτάνει το 94, 3% έχουν χαρτιά.

Τα απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Κόρινθο, την Αμυγδαλέζα και τον Έβρο έχουν γίνει πολλές φορές κέντρα βασανιστηρίων αλλά και εξεγέρσεων από μέρους των μεταναστών. Αστυνομικοί επιτίθενται σε κρατούμενους ακόμη και σε περιπτώσεις που τους ζητάνε ιατρική φροντίδα σε νοσοκομείο. Το φαγητό και οι συνθήκες υγιεινής είναι πανάθλιες σε αυτά τα επιδοτούμενα από την Ε.Ε. κολαστήρια όπου καταλήγουν όσοι πιάνονται στα δόκανα της FRONTEX, εκτός από τους συλληφθέντες στις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα. Η κράτηση για άγνωστο διάστημα, καθώς το τρίμηνο γίνεται εξάμηνο και το εξάμηνο έτος, είναι χρόνος για την Αστυνομία να εκβιάσει την υπογραφή του κρατούμενου για οικειοθελή απέλαση από τη χώρα.

Είναι ώρα να διεκδικήσουμε ξεκάθαρα νομιμοποίηση των μεταναστών και άσυλο στους πρόσφυγες. Να σπάσει η εξάρτηση της ανανέωσης των αδειών από τον αριθμό των ενσήμων την ώρα που η ανεργία θερίζει. Αυτή είναι η δικιά μας απάντηση στις πολιτικές που αντί για δικαιώματα μοιράζουν θάνατο στα σύνορα από τον Έβρο μέχρι το Αιγαίο, εξοντώνουν ζωές μέσα στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θέλουμε ανοιχτά σύνορα, γι αυτό διεκδικούμε τη κατάργηση της FRONTEX και των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Το άσυλο να φύγει μακριά από τα χέρια της Αστυνομίας ώστε οι πρόσφυγες των πολέμων και των δικτατοριών που επιχειρούν να ξεφύγουν από το θάνατο να μην καταλήγουν ξανά κατατρεγμένοι από τις κυβερνήσεις της ΕΕ που την έχουν μετατρέψει σε ρατσιστικό φρούριο.

Διεθνής αντιφασιστική απάντηση
Η μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή είναι στο κέντρο της προσοχής εκατομμυρίων σε όλο τον πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου μια σειρά από φασιστικές οργανώσεις έχουν εισβάλει στην πολιτική σκηνή κερδίζοντας έδρες στα κοινοβούλια. Η πάλη ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΕΕ πρέπει να πάει χέρι-χέρι με την απόκρουση των πολιτικών της άγριας λιτότητας των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτή ήταν η πρόταση άλλωστε στην οποία κατέληξε η σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ στις 15/2/2013 και τη πρότεινε με παρουσία της στο Συνέδριο του Unite Against Fascism στο Λονδίνο στις 2 Μάρτη. Είναι ανοιχτή η προοπτική μιας μεγάλης πανευρωπαϊκής και διεθνούς συνάντησης στις 5 Οκτώβρη στην Αθήνα ώστε ο δρόμος προς τις ευρωεκλογές να βρει ένα ισχυρό πανευρωπαϊκό αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα που θα δώσει ενωμένα τη μάχη για να μην μπορέσουν να ισχυροποιήσουν τη παρουσία τους. Η πτώση τους στην Αυστρία είναι ένα καλό παράδειγμα ότι δεν υπάρχει αυτοματισμός ανάμεσα στο βάθεμα της κρίσης και την άνοδο των νεοναζί.

Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε χτίζοντας ένα κίνημα ελπίδας που θα εμποδίζει τους καπιταλιστές να μας φορτώσουν τα βάρη της κρίσης τους στις πλάτες μας και τους φασίστες τους να μας ξαναστείλουν σε ένα νέο μεσαίωνα.

Περιοδικό Σοσιαλισμός από τα κάτω, Τεύχος #97, Μάρτιος-Απρίλιος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου